Sunday, January 21, 2007

Hovory s Ivanem...

Muj novy blog se bude jmenovat: Hovory s Ivanem a ja se omlouvam, ze to neni chronologicky. Ale nejak to taky zafixuji.

Toto je moje odpoved dnes, na Ivanovu odpoved vcera, ktera bude nasledovat.

Dobre jitro Ivane,

Je nedele v Las Vegas, venku sice mrzne, ale v polednebude tak 25 C, coz je dost neprijemne v tydnu, kdy jsem uz venku na kontrole v 0600, dlouhe spodky, rukavice a lyzarskou bundu a kolem poledne se musim jit domu prevlict. Muj imunni system, dost poniceny vloni ( a jestli jsi necetl moje psani, tak o vsem znovu napisi. Byl jsem
v nemocnici s PTSD a pak na psychiatrickem leceni, ktere jeste kompletne nezkoncilo. Proste "su cvok!" Meli jsme to v rodine. Maminka byla manic depressive a tatuv bracha
zemrel v 1941, dost mlady na schizophrenii (nevedeli jak to lecit.) Cili vloni, po nejvetsim tlaku an muj nervovy system, ktery jsem kdy v zivote zazil (a prozil jsem toho dost), mi prasklo v bedne a nervove jsem se slozil. STARI?

Napsal jsi mi nazpet tak hezky a dukladne, ze nevim, jestli se mi podari na vse odepsat, vse adresovat atd. Ale "eto nichevo", nikam nejdem.

Vratim se nazpet k Tvoji prvni odpovedi, ze je zajimava myslenka, jak bojovat s teroristy bez ztrat americkych zivotu. Bombardovani je jasne jako zpusob valky nefungujici na cely 100%, ale kdyz jsem videl prvne Drazdany (1959), bylo to dost impresivni. My tomu rikame v county "grading" a tech 1,000 bombardaku, ktere jsem 3 hodiny pozoroval jak leti na Nemecko (hodinu jsi je slysel, hodinu to trvalo nez preletely a dalsi hodinu byly slyset nez byli pryc. Zeme se od zvuku chvela.
Dali dohromady vsecky bombardaky a myslim, ze ta message sla docela dobre a dost across.

Ja jsem vzdy podporoval trochu vic individualni zakrok. Nesouhlasil jsem se starym Bushem, kdyz pred vanoci, poslal nase jednotky na Panamu, pro Noriegu. 25 kluku mrtvych a Bush jde na TV a rika: "My heart goes to the families...." Klidne to mohli udelat jako Israel a udelat trochu "kidnaping". Israel dokazal, ze se takhle da udelat dost veci a bez ztrat svych zivotu.

To je ale mozna proti americke ideologii.

A co se stalo s Noriegou, ktery je na dovolene na Floride s barevnou TV? A manzelka s detmi ho chodi casto navstevovat a bude publikovat knizku! Slysel jsem, ze ho Bush musel dostat, protoze toho moc na nej vedel. Tedy: Noriega na Bushe a stejne tak Saddam na Bushe. Starej Bush byl spook od ukrizovani JK a myslel jsem Jezise Krista, ne Kennedyho. Ti nestoji za psani Nejhorsi prezident v historii USA! Jina theorie o ktere se da premyslet, ze Saddam byl v jednom case nas velkej kamos a my jsme mu pomahali a trenovali jeho vojaky na valku s Iranem. Ty "Tomahawk" misiles co mel, byly od nas!

Co bys rikal na neco tak bizarniho jako to, ze je theorie, ze stary Bush ho na ten Kuwait poslal. "Hele Saddi, udelej invazi, zapal co nejvic studni s olejem, moc Kuwaitiku nezabijej a ja tam poslu nase jednotky, ktere Te zatlaci nazpet. Nic Ti neudelame!" Je to tak bizarni, ze to je mozne! To, ze se zastavili, bylo nepochopitelne a podle mne mozna i v planu. Gen. Swartzkopff byl na nej dost nastvanej a ja jen vidim ty byrokraty, o kterych pises: jako Brent Scowcroft atd., kteri mu radili.

Takze operace "Desert Storm" byla zbytecna, americti vyrobci zbrani dostali vic prace~pises o jednotkach OSN? Kdo tam byl, mimo nas a UK? Musim se vratit a podivat se na to vic, abych tu nekecal. Naslibovali jsme Iraku navrat a Kurdi toho hned vyuzili. My jsme udelali totez, co jsme udelali Madarsku atd. Slibit pomoc,
vystengrovat lidskou duveru, povstani a pak NIC! Proto nam dnes uz nikdo neveri. Nas nejlepsi pritel, iransky Reza Pahlavi, ani nemohl najit asyl.

Ale jak rikas: OKOLNOSTI JINE, SITUACE JINA. A to Ti pripominam, kdyz pises, ze Afganistan byl porazen, Irak osvobozen a co by bylo v Nemecku, kdyz bychom s nim zachazeli jako s osvobozenou zemi. Uplne jina a nesrovnatelna situace. Irak neni WW2 (zatim!)

A v ramci "Bitvy o Britanii", podle myho strejdy, ktery lital jako stihac s 313 squad., bombardovani nemeckych mest nam hodne pomohlo moralne a ja budu do smrti
obdivovat Anglany a jejich moralku za utoku V1 a V2. Jen jedna injekce myslenek: jak by dnes svet vypadal, kdyz by nechali gen.Pattona udelat, to co chtel. A ja jsem ho jako desetilety kluk videl zivyho na prehlidce, kdyz jsme s tatou stali na podiu. (Tata byl dustojnik Ceske armady.)

Japonsko muze dnes jen dekovat genialite gen. McArthura, ktery daval dohromady "BUSIDO" a opet se neda rict, ze by Japonsko mohlo byt jako "osvobozena zeme". My jsme byli ve valce s Nemeckem a Japonskem a v tom je dost rozdil. Co nam Saddam udelal a byl opravdu threat? Trenoval teroristy s pomoci Ruska, Francie a Nemecka? Kde je fakt nejvetsi nebezpeci pro nas? Krom toho uspech Nemecka a Japonska je rovnez zalozen na prilivu investici dolaru a americkych businessu. Dukaz toho byl: NDR! Rusaci nemeli co investovat a Amici si mastili kapsu.

Totiz Ivane, podle mne to je asi takhle: my mame problemy s ekonomii a pamatujes si, jak nas ve skole ucili, ze kapitalisaticky system nemuze byt bez valky? Nejvetsi prosperita v USA byla hned po WW2 a kdyz zacaly problemy, nasli jsme si Koreu, Vietnam atd. Vyhlasit valku, rozbit vsecko co se da, poslat jednotky, osvobodit od komunistickeho nebezpeci nebo diktatora a pak to znovu vystavet. Ovsem Korea a Vietnam jsou spatne ukazky.

Jsem rad, ze Joe McCarthy je prijatelny, protoze jestli ctes Ann Coulter,
on do toho dost videl. A to ze Alger Hiss radil FDR v Jalte, kdy KGB uz mela asi 40 agentu v nasem Dept.of State? FDR mel jednu snahu, ktera stvala Churchila~udelat Stalina stastnym. WHOA! Uncle Joe? FDR byl komunista a udelal hodne spatnych a blbych veci z te koleckove zidle, protoze mu to uz nemyslelo.

Yeah, I am very opiniated.

Ale uz se vybodnu na politiku, mam theorii, ze jedeme do pruseru, USA je ideologicky na repiratoru a jsem tady Ivane 43 let. Odesel jsem predtim, ale ztravil jsem chvilku v UK. Radeji uz k muzice.

S Gustavem Bromem jsem hral skoro 10 let, naposledy jazzovy festival v Praze 1967 (Dubcek), kdy jsem hral uz tenkrat s nekolika americkymi orchestry. Bezzubka byl dixieland, coz pro nas skalni Bromovce bylo "dirty word", i kdyz jsme to taky hrali. Lada se snazil napodobovat americke kapely a sranda byla, kdyz prijel nas prvni cernoch a klarinetista od Armstronga, Edmund Hall. Slysel Bezzubku a ptal se:"Why are they playing so bad? We used to play like this, because we did not know any better." How about that?

Nasi kluci kopirovali i chyby a spatne noty. V ramco toho co je swing? I Ceska Filharmonie muze swingovat. Je to feeling. A vrchol toho je groove, kdyz hrajes s kapelou a najednou citis, ze jste vsichni na jedne a stejne strance. Neuveritelne.
Ja to zazil pouze 2x. Prvne v Bostonu, s Teddy Wilsonem (pno), Buck Claytonem (trumpet), Coleman Hawkinsem (tenor) a Harvey Masonem (bici). Byl to uzasny pocit a kdyz jsme dohrali, Coleman se otocil a rekl doslova: "Shit! I am waiting for this feeling last 3 years to happen in the studio and it has to happen in this motherfuckin' club, playing fuckin' mattinee!"

Pripadam si jako "blessed". Proc ja a proc mne? Neuveritelna kombinace muziky a citu. Jako kdyz by nas vsecky spojili na jednu IV s plasma a my vsichni najednou meli stejny tep! Ja citil jako kdyz bych opustil svoje telo a poslouchal ten neuveritelny zazitek! Swing to rikaji ere velkych kapel, ale jak rikam: swingovat muze vsecko. Proc anglicti zpevaci zpivaji (except Tony Newly) s americkym prizvukem?
Protoze "americtina" swinguje!

Jen si zazpivej "Wonderful" nemecky, cesky, rusky atd. a bude Ti to jasne. Ja ucil rok na Berklee College of Music, tak to mas z konsky huby! Taky to rikame tak u nas? Jako "z prvni ruky"~"from the horse"s mouth"?

"Embracing Defeat" mam az je to velmi dobra a pravdiva knizka, zvlast, kdyz mi Pan Buh dal moznost byt v Japonsku 2x kazdy rok od 1985, hrat a natacet s pianistou Masahiko Satoh (google) a jen reknu, ze jejich kultura je pro mne prijatelna a v mnoha vecich "emulate" Japonsko, by nam vubec nevadilo. Cest, honesty, spolehlivost atd., mam osobne jako svoje virtues diky Akiko a i bych tam klidne mohl zit.
Ona ale ne. Too regimented, coz ja potrebuji, protoze bych travil dny v posteli a cetl. Not jsem uz nahral dost, ale ted pisi a podium s velkou kapelou mi bude schazet do smrti.

Koncim vyrokem meho hrdiny generala George Pattona: YOU ARE NEVER DEFEATED, UNLESS YOU ADMITT IT! Mam hodne cteni o nem a jsem clenem klubu v San Diegu, kde se dobre znam s jeho vnukem. A v kanclu mi visi fotka, jak cura do Ryna a smeje se do kamery. Rekl jeste jednu dalsi vec, ktera mne taky hodne v zivote pomohla: IF IN DOUBT, ATTACK! (Moje motto v praci i v zivote a zatim 72 let velmi uspesne.)

Ivane, musim jit behat, uz se oteplilo, a pak si tohle procist, opravit chyby a preklepy a poslat. Mam velkou radost z toho, ze jsme se nasli. Neco za tim nabeton je a casem se to ukaze.

Zatim zdarec a na dalsi "psanou" a vymenu nazoru, kterych jsem more minul a omlouvam se. Hodil jsi na mne cely nakladak "Katyushas" a tak mi to chvili vezme.

Bud hodne zdrav a opatrny,

Milan++++ (nove motto: Your Health is Your Wealth. Mafia contract killer, momentalne a asi do smrti ve vezeni. A ani ne za to zabijeni.)

2 comments:

Anonymous said...

Na Spackovy otazky nesmis odpovidat - nebo ne na navic nez jednu. To by ti z toho prdlo.

Anonymous said...

Tobe "anonymni" dekuji, protoze jsem se uz jasne spalil.
Ztravil jsem nadseny cely weekend, ze jsem konecne nasel nekoho,
s kym mohu vymenit nazory, ale tim to zhaslo. Diky a nastesti mi neprdlo.
Trochu jsem se vypsal.
ZIVOTDEDAL! A meho casu nelituji,
mel jsem fakt chvilku radost, ale
od doby me odpovedi ani "nj".
(Nemam hacky!)