Wednesday, January 24, 2007

CO JE BLUES?

Rosta se ptal:

Ale u John Lee Hooker si dodnes nejsem jist, zda to je blues, rhytm&blues a nebo rock'n'roll. Ty to vis? Ja jsem sedel dva metry od nej a nepoznal jsem to.


Ja to vim!
John Lee Hooker je jeden z mala, ktery se da do jasne kategorie. Kdyz jsem v 1969 delal pro ABC Records, Impulse a Bluesway, Hooker byl vzdy povazovanej za hudebnika, ktery hral blues a hodne blizko k jazzu. Hral dokonce jako solista nekolikrat v Montreaux na jazzovem festivalu a jednou i s Roy Clarkem, ktery ma rad jazz, ale nasel vic penez hranim a zpivanim "country", coz udelalo mnoho hudebniku a i zpevaku. Jazzova zpevacka z Australie, Diana Trask, sem prijela s jazzovou kapelou a kdyz se nemohli uzivit, udelala prechod do "country music". Ja jsem pro ni psal a dokonce natocila jednu LP v UK, s Londynskou Filharmonii, kde jsem meli jeden "skoro hit".

Stevie Ray Vaughn je zase prechod od blues k rock&rollu, Berry je cistej Rock. V ramci blues, jeste stoji za zminku Sony Terry a Brownie McGhee. S nima jsme si uzili. Vse co natocili, muselo jit na copyright, ale oni to sice slozili, ale noty necetli, jako velka vetsina cernych muzikantu hlavne z te bluesove skupiny. Ja skoncil prepisovanim jejich pisnicek na papir, se slovy (coz byl pruser) a jedna z nejvetsich legraci, byl titul jedne pisnicky: "Is you ever seen one eyed woman cry?" A jako odpoved na tu otazku bylo, ze "slzy holt tecou jen z jednoho oka." Na to jsem si najmul pomoc, protoze jim nebylo dobre rozumnet.

Zpevak (cerny) Mel Brown, mel dokonce i na Bluesway label velkej hit: "Merry Christmas Baby!" a to by mohlo zaradit do blues/jazz kategorie.

Po nataceni mi dali originalni vinyl, ktery mam dodnes doma a mohu to klidne ztahnout na mp3 a poslat Rostovi. Trebas I celou desku. Je to ryzi a "grass root" blues. R&R ma blues jako zaklad a rock muze nekdy taky byt bluesovej. Na vysvetlenou: blues je ta nejjednodussi forma muziky~12 bars. Bar (music) in musical notation , a bar or measure is a segment of time defined as a given number of beats of a given duration. (Beat by tedy mel byt TAKT!) Prelozeno to znamena, ze bar ukazuje hranice: kolik not a jak dlouho. Nemohu si za zadnou cenu vzpomenout, jak jsme tomu rikali v cestine.

Osicka tomu rika v starem slovniku takt nebo taktova cara a to neni dobry popis. Taktova cara mozna. Bar je skupina not omezena taktovou carou. Normalni formy bars jsou:4/4 nebo ctyrctvrtecni: 8+8+8, nebo 16+8+8 a to jde o normalni skladby. Kdyz si budes pocitat do tempa: "jeden, dva tri, ctyri", tak to je jeden bar/taktova cara v ctyrctvrtecnim case a pocitas ctvrtove noty. Valcik by byl 3/4,"raz, dva, tri,raz dva, tri". Ctvrtove noty jsou v 4/4 forme 4 na jeden bar. No a pak se to deli na osmicky a sestnactky, kde jedna ctvrtova nota ma 2 osmicky atd.

Cernosi nikdy moc nestudovali a tak blues, diky te jednoduchosti, se stalo jejich nejoblibenejsi a nejhranejsi formou i v cistem jazzu. Muzikanti tomu rikaji "dvanactka", jako pivo. Cili blues je dvanactitaktova forma hudby. Ja jsem cestoval po svete se slavnym pianistou a kdyz jsem napsal aranzma, musel jsem mu to na pianu ukazat, protoze on noty necetl. Cili kdyz to je 12 taktu, tak to je blues. Mozna ze se o tom vic rozepisi v blogu. Zatim cekam na nejake komentare.

Milan++++

4 comments:

Anonymous said...

A Karla Kraugartnera jsi znal?

Anonymous said...

Neznal.

Anonymous said...

Kdyz to ty anonymni kravo vis, tak proc se ptas a otravujes tady vzduch?
(Pokud jde o stejnou anonymni kravu.)

S Krautecem jsme natocili hodne
muziky s Gustou, kde originalne zacal. Karel byl podle meho nazoru,
ktereho si velmi vazim, asi nejlepsi altak u nas.
Jeho velka kapela byla taky betalna. Krom toho byl dobry kluk a jeste lepsi kamos.

mM said...

Blues se mezi muzikanty nazývá dvanáctka pro svoji ustálenou formu, která má 12 taktů. Jeho hlavním znakem je dominantní septakord na IV. stupni v 5. taktu. Pro blues je typický i přechod do subdominanty ve 4. a 5. taktu.

V šestitónové bluesové stupnici je 4. tónem snížená kvinta - 1, 3b, 4, 5b, 5, 7b. "Flatted fifth" má právě ten "dirty" a bluesový účinek a nazývá se »nota blues«.