Sunday, January 14, 2007

ALKOHOL JE NAS NEPRITEL. NEPRATEL SE NELEKJTE,
NA MNOZSTVI NEHLEDTE!
(Prej tohle rekl nas znamej terorista, Jan Zizka z Trocnova?)

Po podrobnem precteni hezkeho clanku od Tomase Krystlika, vratilo se mi pri cteni mnoho vzpominek na moje alkoholicke zacatky a tak jsem se rozhodl radeji napsat blog.
Uvodem ale par informaci o sobe.

Narodil jsem se v Plzni, v porodnici na Slovanech, 20. zari 1935 (takze hned vidite, ze Rosta ma problem s matykou, kdyz rika, ze mi je 97. Spletl se o 25 let, ale ja mu to uz odpustil. Ma ale trochu pravdu. Ta fotka je 5 let stara (ne ta s brejlema), mam min vlasu a jako ojete auto, jsem diky americke technologii a vyborne county pojistovne, vymenil vsecky ojete soucastky (tedy skoro!) Mam obe kolena totalne umela (diky NASA, ktera pouziva tu slitinu chromia a kobaltu), chodim docela normalne,i mohu kopnout do prdele.

No a ted jsem prodelal dve velmi uspesne operace vycisteni Carpal Tunnelu a mohu si zapnout sam kosili a dokonce uz i hraji znovu na basu. Spolu s katarakty, skoro bionic man, operace dohromady se spitalem a doktory, staly pres $300,000 a ja platil z kapsy (cash), asi $1,200. Viva Clark County Self Funded Insurance!

Nez se dostanu k pivu a mym osobnim zazitkum, zacnu s tim, jak to vse vlastne zacalo. Tatinek mne poslal asi ve 13 letech pro desitku (tocenou) a ja na ceste z hospody ze zvedavosti zkousel, jak to chutna. Chutnalo to tak dobre, ze jsem sice domu dosel, ale rodice hned videli, ze nas hospodsky osidil, protoze ja to srkal celou cestu (asi 300 m) a tak asi pul litru chybelo a ja to citil! Jelikoz jsem byl uz tenkrat s predurcenou budoucnosti vynikat v "deception", nikdo jasne na mne NIC nepoznal a mne akorat pak bolela hlava.

Dalsi zazitek z detstvi s alkoholem, bylo slevani sipkoveho vina, ktere nechali rodice na stole v mise aby se usadilo a ja taky srkal. Bylo moc dobre a maminka mne probudila spiciho s hlavou na stole.

No a pak nejkrasnejsi zazitek byl s "Kminkou". Koupili jsme pul-litrovou flasku a dva jsme ji s kamaradem na Chlumu vypili. Byla to sranda. napred jsme se chechtali a meli legraci ze vseho (how stupid!), pak si lehli na mech a oba usnuli. Spali jsme asi hodinu a s divnymi pocity jsme sli domu. Mne bylo blbe a tak jsem rekl mamince, ze na mne asi neco leze a sel si lehnout na gauc.

Moje zlata mama, kterou jsem nedavno ztratil a dnes jsme oba breceli s moji sestrou v Plzni a ja na telefonu v Las Vegas, kdyz jsem hral Wagnerovu predehru k opere Tannhauser~mamincino nejoblibenejsi. Muzika tohle muze lidem udelat a vrati se mladi, vzpominky, city, vune, chut a vubec vsecko s tim spojene. Tedy jeste nazpet: moje mama mela starost a prisla mi rict, ze ma Haslerky, abych si jich par vzal. A to stacilo na muj "gag reflex", valit na zachod a vyzvracet se z podoby. Trest od Pana Boha? HASLERKY!

No a pozdeji v Brne na VUT a pak s Bromem, jsme vypili hektolitry Prazdroje 12, ktera je jedina ze vsech piv na svete, delana z lokalni mineralni vody a je zasadita (alcaloid). Vsecky ostatni piva jsou kysela a tak proto muzeme jist nasi tezkou kuchyni a netloustnout! Hned je clovek vytravenej.

Nejlepsi dvanactka byla cepovana a meli jsme 2 vybrane restaurace, kde byla dvanactka podle nas, stale opile kapely Gustava Broma "THE BEST!" V restauraci v pivovare a pak v Praze "U Tigra (Tygra?)", kam jsme chodili cela kapela a ja udelal svuj rekord~12 piv za vecer. Franta Navratil, co hral altku drzel rekord: 18! A ani jsme uz nebyli zkaleni~jen litali na zachod. Krom toho ted asi nastvu vsechny moje pratele, ale ja osobne tvrdim, ze nejlepsi dvanactka (nic jineho uz jsem pak nepil), byla za komunystu! Ti hajzlove byli vsichni alkoholici a jako takovi, vedeli kdy je pivo dobre! A meli "Skorpiony 7.65 mm". Pivo MUSELO byt dobre!

Ted pri mych navstevach uz vubec pivo nepiji, jen vino (domaci Frankovku)a tady v USA jsem si zamiloval vsecka japonska piva, ktera jsem pil kazdy rok meho manzelstvi s Japonskou princeznou (tata samuray, mama shogun), ktera ovsem v Tokyu na cepu jsou fantasticka. Ne manzelky, ale pivo! Slysel jsem, ze Japonci jezdi k nam pro chmel.

A ctenarum, kteri se mne stale snazi opravovat: vim, ze vsecka japonska piva jsou davana do lahvi v Kanade a uz to neni ono. A jeste jeden zazitek z mych kazdorocnich navstev Tokya: SAKE je senzace a ja vypil dost znacne mnozstvi, diky me neteri Mio-chan, ktera je jedina v te urozene rodine, kdo chlasta. A nestydeli se za mne, ze jsem KETO~cizinec s chlupy na prsou!

Japonci jsou ovsem velmi dukladni ve vsem a tak Sapporo, Kirin, Asahi a dalsi, ktera tu ani nezname, kdyz fermentuji sake, zjistili, ze sake chutna lip, kdyz pri fermentaci hraji tise klasickou muziku~coz je stara vec, z pokusu s kvetinami ve Skotsku. Pri klasice dobre rostly, bez muziky~normalne a pri rock&rollu zvadly,
Chastushky prej nezkouseli.

Muj ex-brother-in-law Kenjiro, ktery miluje jazz a zritil se, kdyz jsem ho pozval do studia a na koncert pianisty kamose Masahiko Satoha, ktery je v Japonsku strasne slavnej a ma svuj jazz club a studio. Natocili jsme s triem asi 5 CD a ja to vzdy spojim s navstevou rodiny, ktera zustala rodinou i po nasem rozchodu. (Masahiko Satoh pro neverici~google, google a rodinne jmeno me ex bylo a je NEGISHI. Po jejim tatovi je dokonce pojmenovana linka vlaku: Negishi Line v Tokyu)~ tedy, Ken-chan mne vzal do jedne soukrome vyrobny sake, kde majitel delal sake a pri fermentaci hral Miles Davise nebo MJQ (Modern Jazz Qurtet pro neznajici) a fakt ta sake, ktere jsem privezl 6 l flasek (byli jsme 3),chutnala jinak a pro mne lip. Dokonce tam i byl rozdil, mezi MJQ a dalsimi jazzovymi muzikanty. Go figure!

Ted ale nazpet k pivu a mythu o Prazdroji (Plzni dvanactce, na cepu, 6 C, hospodsky toci v bilem plasti jako doktor!)

Zakon 1)
Pivo se nesmi pit teplejsi nebo chladnejsi nez 6 stupnu Celsia! Tady v USA zkurvi vse, including a wet dream. Vsecka piva jsou prechlazena (34 F) a tim padem ztrhana! Nedrzi vubec penu a hned jdou "flat". So you get no head!

Zakon 2)
Pro cepovane pivo v Plzne a tam kde vi o pivu, odmitaji hlinikove sudy. Musi to byt drevo a po dodani MUSI lezet 10 dni v te teplote ve sklepe. 6 Celsius = 42 F

O tom, ze pivo bylo delane sladky z Bavorska~o tom vim a rovnez jsem cetl, ze jsme ukradli prvni recepty, od nejakych mnichu z Nemecka. Takze to je jen Pilsner, protoze je z Plzne. Ted Pilsner Urquel se neda vubec pit.

Anonymni comment Tomasovi o Zlatem Bazantovi ze Slovenska:
Tady byla chvilku polska restaurace, hodne ceskeho jidla taky a hlavne meli vsude reklamy na Plzen. Akorat nemeli to pivo (zatim). Tak jsem chtel zkusit neco jineho a restaurater mi doporucil "Golden Pheasant", nebo Zlaty Bazant, ktery mel byt dobry a opravdu byl vynikajici. Ja ale jako tvrdy sovinista (pokud jde o pivo), nemohl jsem
uverit, ze by Slovaci byli schopni uvarit tak dobry pivo (omlouvam se vsem amosum~je to pokus o vtip). Well, moje podezreni bylo opravnene, protoze po dukladnem prostudovani nalepky, malym pismem dole je napsano: Made in Slovakia by Heineken atd. Pivo docela ujde! (Pro Tebe Palo!)

V padesatych letech, na ceste do skoly (do gymplu), kazdy den pred vjezdem do pivovaru, stalo nekolik zapadonemeckych nakladaku, kteri prijeli (Nemci), privezli nemecka piva (Steinhager, Dinkellaker~prominte za hlaskovani atd) a vymenili to za Prazdroj~Pilsner Urquel. To bylo tak kole 1951 az 53.

No a jeste na dodatek toho mytusu (*nebylo by lepsi psat mythus?)~ kousek od Prazdroje, na ceste do Prahy, je dalsi pivovar Gambrinus. A moje pamet je dobra i po tech pivech natolik, ze jsem se jednou zkalil ze Senatora (osmnactka), pak delali v Prazdroji sedmicku, desitku a dvanactku + Pilsner Urquel. Dokonce delali i "trojku", slabe pivo, pro delniky v hutich.

A nakonec maly zazitek se zaslouzily umelcem a komunystou Gustou Bromem, ktery mel rict Husakovi: Strc si ten titul do prdele, Ty kurvo komunysticka....podle nekterych skalnich pratelu z humintelu!

Hrali jsme nekde u Liberce a prinesli nam dva litry domaci silne a dobre merunkovice. Gusta, ktery nepije, ihned zkonfiskoval jednu lahev a druhou dal kapele. Kapela se citila strasne dobre, ale jedna flaska nebyla dost a tak JA, trouble-maker prisel na napad: prelit jeho do nasi zelene flasky a jeho lahev naplnit vodou s trochou te merunkovice, aby to vonelo. Kapela byla nadsena, vykalili jsme druhou lahev a pak se na to zapomnelo.

Asi za 3 mesice nam Gustav rekl, ze ocekava nejake zap. Nemce, na smlouvu pro TV show. Mne nic nenapadlo, ale asi za dva dny rano, mi zvoni telefon a bez vysvetlovani, Gusta zpustil: "Ty hajzle, nemas vubec potuchy, jak jsi mne zahanbil. Ja tady mam ty Nemce a tak jsem jim chtel nabidnout neco ceskeho a dobreho, rekl jsem jim historku te merunkovice, nalil z lahve, kterou jsem schovaval a oni sice byli moc slusni ale pak sme se vsichni nasilne i smali~ale ja Ti kurvo dluzim! Takova ostuda! Mezinarodni!" "Daval jsem jim pit VODU!!!!"

Ja samozrejme vsecko zaprel, nevedel jsem o cem mluvi a bylo zajimave, ze on se o tom pozdeji vubec nezminil a mne nerekl taky nic, protoze ja jsem nikomu o tom telefonatu nerekl. Proc ale volal mne? Dodnes mne to vrta v hlave! V kapele bylo 14 lidi!

Na zdravi vsem a nashledanou za par dni, jakmile zjistim, ze mi neco napadlo nebo bude nejaka inspirace~jako kdyz Ahmadinejad objimal a libal toho Hasidic brousice diamantu ~ moje tluste strevo bude chtit psat. (Je to tlusty strevo~doufam ? Z toho iranskyho nebezpecnyho spratka jsem se posral. Nuke?)

Kdyz se rika: Ma basnicke strevo..... Nebo je to "God Forbid", slepy strevo?)

Majte sa bratia pod Tatrami a dajte si na mne "Zlateho Bazanta"! Shame on you!
Chlubit se cizim perim. (To je specialni stengr pro Lehotskyho, ktery rika mym patriotickym skladbam "slagry" a taky se divil, ze to Cech mohl napsat. Moc mne to bolelo~asi 3 min.)

Milan++++

PS V jednom anonymnim komentari se nelibilo ctenari, jak pry prznim cesky jazyk. Odpoved? Ja nerozumim nove cestine, co jste zmenili v 1989. Zavolej si "DYSPECINK!" Cist to nemusis. Mas svobodu vyberu! Krom toho kritiky mam rad, ale na anonymni seru. (Sorry Ladies!) Tenhle kokot mi daval lekci o USA, ze tu asi nejsem moc dlouho.
Je 40 let (slovy: ctyricet, vole!) dost dlouho? Dej si slofika!

PS2 Moc bych uvital inspirace a o cem by jste chteli vedet. Nekdo chtel abych popisoval striptease, coz odmitam (to old), ale mam kamose, ktery vlastni legalni "house of joy", ruzne jine pratele (i z mormonske mafie), tak mi napiste o cem mam psat. Je toho dost na knizku. Zivot ze zakulisi, kde slavni a milovani zpevaci snupaji cocaine, nez jdou na jeviste, soukrome drby o jejich zivotech, ktere bych mel strach psat v anlictine, atd.....

Ztravil jsem dost casu s Frank Sinatrou, Davisem, Tom Jonesem, Ankou, Wayne Newtonem a pak hral asi dva roky vsechna production shows~denne v jinem hotelu: Lido de Paris, Casino de Paris, Follies Bergere, I "Jak si Roy hral na podiu s tygrem a mlatil ho do cumaku s mikrofonem SHURE!" To si myslim toho tygra nejvic nasralo. Sure, SHURE?

2 comments:

Anonymous said...

Какой отличный вопрос
[url=http://mastervoda.ru/]роль трудового права[/url]

Anonymous said...

По моему мнению, это — большая ошибка.