Wednesday, November 01, 2006


Mili chlapci a devcata,

ja sice nemohu moc psat, protoze mam po operaci leveho zapesti a tukam jednim prstem. Ale nez se rozepisi o Rostove blogu, se kterym na 100% souhlasim, musim napsat par slov o dobe o ktere nemate diky svemu mladi vubec sajnu.

Totiz nemate vubec leta na to, abyste to pochopili. Psal se rok 1953, doba temna byla takova, zes nevidel pres ulici, divat se na zapad slunce bylo kontra-revolucni a uz se i mluvilo o tom, ze to bude u nas jako v Cine. Vsichni budeme muset nosit stejne teplaky, schvalene KSC!

Mne bylo 17, dodelaval jsem gympl na "Namesti odboraru" v Plzni a mel jsem nekolik konicku. Sex, jazz, letani s vetroni a vyrabeni vybusnin. Nitroglycerin sme udelali v doma postavene laboratori, vse potrebne chlazeni, sklo ohnute nad Bunsenem a FACHCIL!
Chemie tedy byla taky konicek a Mendelejeva si pamatuji i dnes. Hudba asi prvni, nenavist ke komunistum druha, sex, letani a chemie nejak potom. Muj sen byla AMU a byt skladatelem a dirigentem symfonaku. V roce 1953, kdy jste nekteri jeste ani nebyli na svete! Po "mensi" plzenske revoluci s tankama atd., po menove reforme, kdy jsi mel 1,000 Kcs v bance a pres noc z toho bylo 100 Kcs, lidi se v Plzni nasrali a i cela Skodovka demonstrovala, az to rozptlylili s vojaky a hasici s proudem ledove vody. Feelings were running hot!

Ja uz v te dobre o weekendech letal "solo" na navijak (na Borech) a nekolikrat mne svezl pilot, kteremu bylo asi 28 let, jmenoval se Pavel Smrcek, z Prahy~ svezl mne ve dvoumotorovem vyrobku ze Zlina, Aero 45. Ja jsem letani moc prozival a tak asi po 6ti mesicich, kdy jsme se spolu obcas sesli a on mne svezl, prisel za mnou s nabidkou~znaje moje city k rezimu. Mel v planu utect, ale potreboval pomoc.

Mel povoleno litat s Aerem i v noci a tak se to pomalu zacalo krystalizovat. Potrebovali jsme ale jeste jedno "body" a to byla Eva Mrazova (stale zije), rovnez studentka a instruktorka pilotu vetronu. Nemeckej "Jerab" byla nas cvicnej tandem a ona byla mou instruktorkou pred solem a i kdyz byla starsi o par let, zasvetila mne do nekolika dalsich veci a jednou z nich byla rovnez touha "zahnout za hranice".

Tak se zacal rysovat plan. No a jelikoz nemam plnou funkci rukou, zkratim to. Nase odstartovani bylo planovano na 2 A.M., ja jeste vecer "made sure", ze hangar byl odemceny a tanky byly plne (Pavel mi to nekolikrat pujcil a rikal, ze jsem "natural" PTAK!). Tak jsme se jednu noc vplizili do hangaru, Eva a ja pomalu otevreli ty velke dvere na koleckach (to sem taky namazal), Pavel nastartoval jeden motor a zacal pomalu vyjizndet na travnik venku a pak na runway (taky travnik). Po nastartovani druheho motoru, my nalezli do letadla, ja vzadu a Eva vpredu a zacali "taxied" na runway. Byla tma jako v pytli a prselo.

Najednou se ze trech mist rozsvitily svetlomety na nakladacich s vojaky. Dnes bych rekl, "meli sme leak!" Kurvy na nas cekali! Vylezli sme ven s rukama nahoru, hned nas nalozili (bez zelizek, ale pod namirenym samopalem) a zavezli vsecky zvlast na Bory, kde nas zvlast a dost tvrde celych 14 dni vysetrovali. Snazili se hlavne dostat jmeno spojeni na zapade, ale ja nevedel nic a Eva taky ne. Pavel mozna, ale toho jsme od te doby nevideli.

Mne a Evu pustili po 14 dnech, kdyz ani sodium penthatol z nas nic nedostalo, jako "bunch of crazy kids", mislead by Pavel. Dodnes nevim, co se s nim stalo a i kdyz jsme se oba po 1990 snazili neco zjistit, narazili sme na zed. Mne s tim ale zkoncily vsecky sny o budoucnosti, zadna muzika atd. a tata, ktery ucil na gymplu, chtel abych mel nejakej titul, na coz jsem tenkrat sral, ale dnes jsem rad, ze mne donutil. Nasel Universitu v Brne, kde potrebovali inzenyry a kaslali na politicky background.

Zkousku jsem udelal levou rukou a tak NECHTEJE i za komunystu, i po pruseru, jaky jsme meli, skola mna vzala a ja dostal s mensim zpozdenim (trest v Lucenic) diplom.

PROC TOHLE PISU:Rosta MA 100% pravdu o Masinech. protoze JA, kdyz bych tenkrat byl v jejich situaci, JA bych byl udelal totez co oni. Tak silna byla ta nenavist. Zastrelit pohranicnika bylo "no sweat" pro par crazy kids, plnych nenavisti k rezimu. Jedine MY, co jsme v te dobe v tom hovne zili, jedine my muzeme nejakym zpusobem popsat nenavist, determination k uteku atd.

TAKZE BYCH DOPORUCIL VSEM "BLEEDING HEARTS", CO TOHLE NEPROZILI NEBO NEBYLI JESTE NA SVETE, "TO SHUT THE FUCK UP!"

Ja mam kliku, ze sem na zivu, protoze moje aktivity timto nezkoncily ani za pusobeni u zasluzileho umelce, soudruha Gustava Broma. Bless his soul! A mne se splnily moje sny, jen diky te nenavisti and perserverance! BYLA TO TENKRAT UPLNE JINA DOBA A NIKDY TO NEPOCHOPITE, jako nepochopite, kdyz ma nekdo zlomenou nohu. Vy ji zlomenou nemate!

Dnes se jen o vsem keca a pise a jen lidi, kteri to prozili mohou napsat PRAVDU o te situaci tenkrat. Ja bych tenkrat (jako spravnej blazen), byl klidne polozil zivot pri strileni nekolika Skopcaku. Bez rozmysleni!

Milan++++

PS Rosto, fakt to ten ocas otevrene rekl v TV~ze visely v Budapesti nova svetla~ komunisticti hrdinove?

2 comments:

mM said...

"Mel v planu utect, ale potreboval pomoc. (…) Potrebovali jsme ale jeste jedno "body" a to byla Eva (…)"

Velmi zajímavé a neškodilo by, trochu to rozvést.

O povstání v Plzni 31.5.1953 pojednává můj překlad »Plzeňské povstání«, který jsem převčírem náhodně našel na webu Společnosti středoškolských profesorů – SSP.

Krást výsledky cizí práce je v Česku asi úplně normální. Soudruhům prof. jsem ihned napsal, že slušný člověk použije odkaz (link), ale … – žádná odpověď.

Ing. Milan Rezabek, PE, MSCE, PhD said...

Dear mM,
o tom planu a uteku napisi vic.
Ja to rozvedu, protoze to je cela historie, ale Eva rovnez byla
hotova na uprk, krom toho byla instruktorka a mela vic hodin
a pak hlavne jsme museli tlacit spolu Aero
z hangaru za kridla a jeden motor sice bezel, ale kvuli hluku, jen na male obratky.
Tak jsme museli byt 3!

Moc by mne zajimalo to "Povstani",
kdy jsem mel dalsi pruser, protoze
prisli do skoly s fotkama a meli foto nekoho, kdo vypadal jako ja, jak hazi cihlu na hasice a pak reze tu hadici u strikacky.
(Ja to "samozrejme" nebyl a ty fotky byly dost rozmazane. Byl to velky zmatek,ktery mam v hlave jako video. Pan reditel Dewetter, nas zamknul ve skole, my ale utekli oknama
z prvniho poschodi.
A on se policii zarucil, ze jsme
vsichni byli zamceni a tak jsme tam
prece nemohli byt! Logika, huh?
Jak bych to "Povstani" sehnal?
Mam rovnez zajimave knizky
a "kucharku" na psychological
warfare, od Josefa Jostena! To byl
muj mentor v UK!
Google toho ma o nem dost.

Milan++++