Saturday, March 17, 2007

ZUBY, DENTISTI A POJISTOVNY V USA

Jelikoz jsem se dnes "trochu" rozepsal a mozna, ze je par ctenaru, kteri nevi, v jakem stavu je zdravotni system v USA, co plati pojistovny, co neplati atd., napsal jsem trochu o tom a ted jsem se rozhodnul, ze to po malych upravach (bez expletives) dam sem.

Hned v zacatku: mam obe kolena umela (total knee replacement) a dekuji americke technologii, kterou uz pouzivali i za komunistu pro komunisty. Moje pojistovna (jako muzikant "culinary" AFL-Teamsters), byla pohadka. Mel jsem za ta leta celkem 19 operaci v Las Vegas a 4 v Brne. Stale jsem ale chodil a lyzoval az do roku 1987, kdy mi nove koleno~ ale ne umele~ostiothomy Marqet (z me kosti) VYBOUCHLO tim, ze jsem
se citil tak dobre, ze jsem zapomnel ze starnu. A VSE ZADARMO! Nevidel jsem jediny ucet! Pouze ze spitalu a to bylo smesne.

Pred operaci jsem kulhal 4 a pul roku a bral 60 Percocetu mesicne, nic mne nebolelo, fungoval jsem v praci normalne a ten opiat mne udrzoval stale HAPPY. Po prvni operaci jsem zazil nejhorsi zazitek, kdyz jsem ten painkiller prestal brat, protoze jsem byl adict a muj lekarnik si ze mne delal legraci, ze jsem "junkie". Totez se totiz proziva po heroinu.

Dalsi operace, jako katarakty (na bezicim pase a vidim jako krahulik bez brejli), Karpaly a jedna zlomenina ruky~vse pojistovna zaplatila 100%. Zuby ale byly neco jineho. Ja mam pojisteni na zuby (mimo jine) v county a ti plati $2,600 rocne za jakoukoliv zubni praci, akorat mustky a korunky. (80% a ja 20%)Na nove korunky se ale musi 2 roky cekat. Pak to taky plati, ale ceny jsou tak sileny ($600 za korunku), ze z toho moc nezbude. (Mustek jsou obycejne 2 korunky a ta jedna pres tu mezeru~to pocitaji jako 3. Cili to uz je hned $1,800. Ty machry, co delaji korunky,
musis hledat s lupou. (Obycejne to jsou zidi z Ukrajiny.) Sidi na vsem, misto zlata, pouzivaji "plech" a nejhorsi je ale kdyz potrebujes implant, coz se blbe povazuje za kosmeticky zakrok, i kdyz jist neni kosmeticky~kdyz nemuzes zvejkat! (Premyslim, ze si nekoho najmu na zvejkani!) A tak mi vcera prisel odhad od dentisty na 2 implanty
na $18,000! $9 klacku za jeden a pojistovna JEN zaplati trhani a pripravu. Takze budu asi zvejkat do smrti na jedne strane, kde mam mustek z 1972, ktery stale drzi.
Ma ale zlato podklad a delal ho kamos z Jugoslavie. Nejlepsi ceramista v Las Vegas.
$18,000 za 2 implanty, no f****** way.

Ten "oral surgeon" ma ale miliony v technologii~to nejmodernejsi o cem se jenom cte v novych casopisech a jelikoz on je z Columbie, hned mi napadlo, jestli to neni nova cesta "laundrovani" penez kartelu! Poslou sem dentistu, zaridi ho s nejmodernejsim
vybavenim a pak dela implanty za $9,000 jeden? Implanty stavaly jeste pred 5ti lety tak $1,500 max. a po cteni jeho odhadu jsem ztravil 3 hod. na telefonu a nasel oralni doktorku (jak to krasne zni)z Bostonu, ktera to udela za $2,000 (za jeden).
Coz je dost velky rozdil. A prej je moc dobra.(??) Tady se musi na vse delat "shopping". Milerad poslu kopii s tim odhadem jako pdf.

Jina moznost ovsem je, vse vytrhat a vzit si dentures. Ty pojistovna zaplati a neni to ani moc penez z kapsy. Kdo se to zminil o "tier 1 a 2 ?" My tu ted mame nove
narizeni: tier 1, 2, a 3. Na genericke drogy $5.00. Brand (nektery), je tier 2 a to stoji $25.00. No a pak je tier 3, kde ti hajzli plati jen 50% a kdyz lek stoji $180, tak si to zpocitejte. (Jednou mesicne! Plus dalsi!) A to jsem slysel silene procento penzistu, kteri nemaji vubec zadne pojisteni~proc nevim, protoze kdyz delas, ja mam penzi i od Sinatry a Wayne Newtona. I pri platu z county a od 65 Social Security, takze mne jen vadi placeni dani. Na valku v Iraku?

Americky zdravotni system byla senzace, kdyz jsem byl zdravej a ta senzace zkoncila s mym druhym kolenem. Karpaly zaplatili 100%, ale drzte se: dostal jsem dopis od doktora, ktery mne uspal. Tomu odmitli zaplatit, protoze maji novy seznam a on na nem omylem nebyl. Jestli to neni cvokarna? Karpaly bez umrtveni? Potvrzuji ty hruzostrasne povidky o prepracovanych doktorech, kteri amputovali levou nohu misto prave. Nemate poneti, co se tu deje v nemocnici, kdyz mesto vyrostlo za 17 let o 1 a pul milionu a oni jen tak mimochodem zapomneli na skoly, nemocnice, silnice atd. Kasina, hotely atd., ktere tu vyrostly jako houby po desti, Mormoni, korporace a jejich chamtivost mit vic a vic? Ti nemysli! Proto stale delam. Do penze mne nepusti (zatim).

A je to horsi a horsi z roku na rok. Leky jsou drazsi, pojistovna plati jen to, co se jim chce a to mam tu nejlepsi pojistku z county. Doktori predepisuji drahe leky,
pro ktere si Amici musi jezdit do Kanady, protoze na ne nemaji a nebo podle meho lekarnika: Bud koupis leky a nemas na jidlo a nebo obracene. Umres v obojim pripade. Nemocny bez leku, nebo hladem. A to delame sbirky na Afriku a ten Darfur????????????
Mne je lito tech deti, kdyz se jednou za mesic podivam na TV, ale nemame tu doma dost svych problemu, chudych lidi atd???? Ja navrhuji telethon a sbirky pro senior citizens! Ti jsou ovsem zde jako vse ostatni "disposable". Tady se nic nespravuje, prace je draha a jedini lide, kteri umi rucne pracovat, jsou cizinci. Boty se vyhodi, ponozky se vyhodi, nic se neopravuje, uz i pocitace vyhazujeme a dokonce je tu i manzelka "disposable". Stara uz to holt nestihne, tak si sezenes novy model. Sad, huh?

O Kanade moc nevim, ale USA bylo ok, tak do 1995.Ted to je horsi a horsi a jsem rad, ze jsem mel vsecky ty soucastky vymenene za starych casu. Dnes by mi kolena asi
nepovolii. Ze to je "pre-existing" condition. Z bouraku z lyzovani na Sumave a pak na motorce.

Americky zdravotni system SUCKS! BIG TIME! Uz to nespravi ani Hillary nebo Mitt. Potrebuje to totalni overhaul. GENERALKU! (Cili to uz je druhej system: spravedlnost a zdravotnictvi?)
NEXT?

Milan++++ (ted se budu trochu opakovat).

PS Mam opravdu velke zkusenosti. Za 35 let jsem mel 19 operaci na obou kolenech, co zkoncilo s umelyma. Ted ty Karpaly, kararakty, atd. Na stesti srdce atd. je stale ok, diky tomu, ze v lete hodne plavu, chodim na prochazky (behat nesmim) a obcas si zajdu do irske hospody si zaboxovat. St. Patrick byl alkoholik! Ja si jen pripadam jako ojete auto s novyma soucastkama a dcera mi rika "my bionic Dad!" Nejhorsi je ale to, ze stale jeste nemaji vymenu vsech organu a Viagra na to nekdy nestaci.

Po tech letech tady, USA ma asi nejhorsi system na svete, protoze si pamatuji uz v 1968, kdy spital na Lake Tahoe, Barton City Hospital, odmitnul holku po velke havarce, protoze jim udajne dluzila $70. SEDMDESAT DOLARU! UDAJNE! Odmitli ji z emergency, museli ji vezt do Carson City a na ceste zemrela. Ta sestra, co ji zamitla, pozdeji udajne spachala sebevrazdu. Te holce z bouraku bylo 23 let! Nasledoval velkej soud a asi to stalo spitalu pres $10,000,000~protoze pak zavreli.

Vzdy mi vadilo, kdyz prijdes k doktoru, tak se Te ty Mexicanky, Filipinky, Jiho-Americanky, ktere mluvi jen trochu anglicky, (Americanky to nevezmou, neplati dost!) v reception neptaji, co te boli, ale jestli mas pojisteni. F*** that!
Stejne ve spitale a i na emergency. Umiras a musis jim ukazat "insurance card" a drivers licence, nez te vezmou.Nedavaji doktori nejakou prisahu chranit druhym zdravi? Vim, ze tomu taky rikaji "Hippocratic Oath", takze slovo hypokrat je asi z toho. Musim si dat pivo na uklidneni. Dobrou noc vsem pratelum i oponentum.
Nemuzu spat, moc jsem se rozjel! Muj italsky kamos, ktery slouzi dozivoti ve federalnim lochu za to, ze vzal na sebe vinu za nejakyho bossa v Bostonu, vzdy rikal:
"Milan! Your wealth is your health!"

A TAK PREJI VSEM HODNE A HODNE DOBREHO ZDRAVI (DOKTORUM TAKY!)
Je jich tu hodne fantastickejch, jako muj kolenovy "opravar", ktereho nekteri pacienti videli, ze chodi po vode. (Psychiatricke oddeleni ma okna na swimming pool a on si pry delal zkratku do garaze.) Diky jemu dnes chodim uplne normalne, uplne bez bolesti a dokonce i lyzuji (na bezkach!) Thank you John and God Bless You!
Sel do penze a ma rakovinu prostaty a ja se modlim, aby se uzdravil. Za 35 let pomohl strasne spouste lidi a ja bych bez nej byl asi dnes v koleckove zidli. Diky jemu, I can even kick ass!

4 comments:

mM said...

Člověče, to co píšeš o am. zdravotnictví je úplná hrůza. Tady v Rak. to ještě docela funguje, ale je pravda, že léky jsou čím dál dražší. Ani zdejší pojišťovna neplatí úplně všechno a nechat si dělat zuby stojí dost peněz. Rakušané jedou tedy do Čech, na Slovensko či do Maďarska.

Anonymous said...

Thanks for writing this.

Anonymous said...

I want not acquiesce in on it. I regard as precise post. Specially the designation attracted me to read the whole story.

Anonymous said...

Amiable brief and this fill someone in on helped me alot in my college assignement. Gratefulness you on your information.