Wednesday, March 14, 2007

ONLY IN AMERICA

Tohle mi poslal jeden kamos z Brna a je to dost legrace.

Opět byli vyhlašováni vítězové každoroční Ceny Stelly.

Cena je pojmenována podle 81ti leté Stelly Liebeck, která se kdysi polila kávou a úspěšně za to nechala odsoudit McDonalda. Tento případ inspiroval ke každoročnímu vyhodnocení nejkurioznějších a nejúspěšnějších soudních případů v USA.

Bohužel se do loňského hodnocení nedostala současná kampaň teenagerů, kteří nyní houfně žalují McDonaldy, že po jídle u nich ztloustli.

~*~ *~*~*~

5. místo (dělené)

Kathleen Robertsonová z Austinu, Texas, vysoudila $780,000 za zlomený kotník v nábytkářském obchodě, kde zakopla „…o pobíhajícího spratka“. Majitelé obchodu byli rozsudkem dosti překvapeni, protože ten předmětný spratek byl syn paní Robertsonové.

~*~ *~*~*~

5. místo (dělené)

19ti letý Carl Truman z Los Angeles, Kalifornie, získal $74,000 + léčebné výlohy, když mu jeho soused přejel ruku vozidlem Honda Accord. Pan Truman si zřejmě nevšiml, že někdo sedí za volantem právě toho vozu, ze kterého kradl poklice.

~*~ *~*~*~

5. místo (dělené)

Terrence Dickson z Bristolu, Pennsylvanie, opouštěl přes garáž dům, který právě vykradl. Nepodařilo se mu ale otevřít dveře garáže, protože vypovědělo automatické otevírání. Zpátky do domu se taky vrátit nemohl, protože si zaklapl spojovací dveře z garáže do bytu. Majitelé domu byli na dovolené a tak zůstal p. Dickson uvězněn v garáži 8 dní a přežil jen díky zásobě Pepsi a velkému pytli psích granulí.
Od vlastníka domu pak vysoudil náhradu za duševní újmu ve výši $500,000.

~*~*~*~*~

4. místo

Jerry Williams z Little Rocku, Arkansas, získal $14,500 + úhradu nákladů léčení, když byl napaden sousedovým psem beaglem. Pes byl na řetězu a za plotem – tedy na dvorku svého pána. Vysouzená náhrada byla poměrně nízká, protože porotě přece jen připadal ten pes poněkud vyprovokován, vzhledem k tomu, že p. Williams lezl přes plot na onen sousedův dvorek a po psovi opakovaně pálil ze vzduchovky.

~*~*~*~*~

3. místo

Filadelfská restaurace musela zaplatit panu Amberu Carsonovi z Lancasteru, Pennsylvania, náhradu ve výši $113,500 poté, co v podniku uklouzl na rozlité limonádě a zlomil si kostrč. Limonáda se na podlahu dostala několik vteřin před popsaným incidentem, kdy ji p. Carson chrstl do obličete svému příteli během poněkud ostřejší výměny názorů.

~*~ *~*~*~

2. místo

Kara Waltonová z Claymontu, Dealaware, vysoudila na nočním klubu v sousedním městě náhradu za to, že při vylézání z okna záchodu spadla na zem a vyrazila si dva přední zuby. Stalo se tak proto, že pí. Waltonová se pokušela utéct ze záchodu bez zaplacení poplatku $3.50. Získala náhradu $12,000 + náklady na zubaře.

~*~ *~*~*~

1. místo

Vítězem letošní soutěže byl p. Merv Grazinski z Oklahomy. Ten si koupil zcela nový obytný vůz Winnebago. Při cestě domů z fotbalového zápasu vjel na dálnici, nastavil automat na 130 km/hod, přelezl ze sedadla řidiče do obytné části a vařil si kávu.
Nebylo pak divu, že vůz opustil dálnici, havaroval a převrátil se. P. Grazinski se tudíž soudil s výrobcem, že v návodu k obsluze vozidla nebylo výslovně uvedeno, že toto se nesmí. Porota mu přiřkla náhradu $1,750,000 plus zcela nový Winnebago Motor Home. Výrobce pak skutečně v tomto smyslu upravil návod k ovládání vozidla pro případ, že by se na světě vyskytl ještě další úplný blbec a naneštěstí si opět koupil jejich vůz.




To je opravdu možné jen v Americe…

A ja jeste pridam to, co se stalo asi pred 10ti lety v Dallasu, TX.

Cernoska, ktera pracovala pro sex-on-the-phone firmu (tady je jich asi 15), chtela byt hodne "natural" a sexy a taky se nekdy vzrusila, takze pri telefonovani masturbovala. Z toho se ji po case vyvinul Carpal Tunnel, mela operaci, zalovala zamestnavatele a soudce ji odmenil $38,000. (Asi ji hodne telefonoval~ten soudce!)

Only in America, we love!

3 comments:

Anonymous said...

Po cteni sveho clanku mi napada, ze
musim dodat neco, o cem jsem psal,
ale asi jsem to dobre nerekl.

Podle zakona: Kazdy je zde nevinny
dokud mu vinu nedokazi!

Podle me zkusenosti: Kazdy je zde
v USA automaticky vinen z narceni
a musi sam dokazat svoji nevinu!
A tomu rikaji ZAKON!

OXYMORON?

Anonymous said...

Jak krásně by se dalo komentovat toto počínaní US spravedlnosti. Ale neučiním tak, protože nejsem domácí a také proto, že česká spravedlnost jwe na tom ještě hůř. Jen doufejme, že se blci na celém světe zase nespojí.........

mM said...

Nevím, co si myslet o těch kuriozních soudních sporech. Připadá mi to jako výmysl. Známý ze Sydney jednou ale psal, že musí mít u svého bazému na zahradě zábradlí pro případ nevítaného "návštěvníka". Kdyby tam nebylo a do bazénu spadl (evtl.) zloděj, musel by mu platit odškodnění. To je přece úplně na hlavu.

A tomu rikaji ZAKON!
Myslel jsem, že i v USA platí tzv. presumpce neviny.