Tuesday, March 13, 2007

AMERICKA "SPRAVEDLNOST", Part 1

Dekuji vsem ctenarum za trpelivost a za mnozstvi prime e-mail, ze ktere mam opravdu velkou radost. Jen doufam, ze moje psani bude dobre natolik, abych si to vse zaslouzil. To o cem budu psat je vse pravda (so help me GOD!) a osobni zazitek a doufam, ze trochu splnim Vase ocekavani.

FBI, ktera ma byt jedna z nejlepsich agencies, pres vsechna ocekavani NENI! My jim tady rikame "Federal Bureau of Intimidation", coz se hodi daleko lip, nez "Investigation" a jen chci hned v zacatku upozornit na fiasko a ostudu s deputy directorem for counter intelligence, Robertem Hanssenem, ktery pres 6 let prodaval Azbukum citlive informace, zavinil smrt asi 50ti agentu a 4 agentu KGB (alright!)Robert Hanssen mohl stale prodavat, kdyby Rusaci nedali FBI informaci, ktera vedla k jeho sledovani a eventuelne uvezneni. Takovi to jsou frajove! A nez se dostanu k memu zazitku, jeste vsem doporucuji film "BREACH", za ktery Chris Cooper mozna dostane Oskara.

Muj prvni zazitek s "feebs" (tak jim tu rikame) byl v roce 1990 a musim to vzit od zacatku. V roce 1984, kdy Las Vegas zacalo rust, populace byla asi 250,000 a uz se ukazovalo, ze se sem stehuje spousta lidi za praci, protoze se zacaly stavet nova a velka kasina a mesto proste "vybouchlo" s rustem. Lacnivost? Ja jsem uz v te dobe delal 4 roky pro Clark County, udelal jsem si licenci v Nevade a nas reditel v te dobe, podporoval nase "melouchy", protoze veril a spravne, ze budeme mit nove a moderni zkusenosti. Delali jsme o weekendech.

Ja jsem v te dobe hodne pomahal a zadarmo, az mi moje japonska manzelka (tenkrat) dala radu, ze bych za to mel neco pocitat. A mela pravdu. Zone changes a nove subdivisions rostly jako houby po desti, ja mel blizko k informacim a tak asi za rok, jsem mel 3 clenou engineering company a jako prvni job jsem navrhnul car dealership, pro jednoho bohace z Chicaga. Ital! Prace se nam hrnula ze vsech stran, realtors mne uhaneli o informace a posilali za mnou jejich klienty, my jsme delali o weekendech, ja shanel ksefty, jeden nas zoning retired director chodil na schuze a hadal se o povoleni zmen, pak jsem mel kluka, ktery mel doma CADD (Computer Drafting Device) a asi za rok jsem vydelaval vic, nez byl muj dobry plat v praci.
A zadny konflict!

Jeden z nasich klientu, Joe Marotta z Bostonu, prijel, koupil 5 akru a chtel postavit 11 luxusnich baraku. Na to jsem mel kluka architekta, ktery nemel licenci, ale mel dobry vkus a jeho navrhy byly HOT. Na to, aby se mohlo zacit stavet, je potreba rezonovani a to byl nas prvni problem. Na to je totiz public hearing a obyvatele v tom okoli, nechteli nic noveho. City Council a mayor v North Las Vegas, byli pro nas, ale museli jsme presvedcit obyvatele, kteri nam povolili 9 domu, ale Joe chtel 11.

Po povoleni "zone change", se udela survey (geometrie), to jsme leteli, zadny theodolity se tu uz nepouzivaji delsi dobu. Polozi se bile panely a leti se to s letadlem a vse je v mirach hned na papire. Mezitim jsme museli delat "drainage study", protoze byl blizko flood control channel (v pousti a sileny zaplavy!), pak geotechnicka studie, ekologicka studie a po schvaleni (i kdyz jsme stale meli jen 9 domu povolenych), se udela grading plan, rozdeli se pozemky a uz pak jede podrobny design. Mayor nam slibil, ze bychom meli ty obyvatele nejak presvedcit, tak jsme sli od domu k domu, ale vysledek nebyl dobry. I kdyz pri jedne schuzi, jeden clen councilu rekl jedne odpurkyni: "Fran, poznas rozdil mezi 9ti a 11ti domy?" Sheeple se ale nedali presvedcit, i kdyz jsme pro ne udelali party.

Marotta zacinal byt netrpelivy a nam pozdeji doslo, ze jeho manzelka byla v Bostonu spojena s mistni mafii a ze ho sem mafie poslala "vyprat" nejake penize. V jeho pripade $175,000. Pozemky ted stoji 5x tolik.

My jsme se dostali trochu moc dopredu a najednou nam dosly prachy, ktere on ze pocatku posilal. Tak pro jednoduchost, jsme mu rekli: "Joe! Zadne dalsi plany, dluzis nam $8,000 a my Ti nedame uz nic, az nam zaplatis. To je normalni i v county. Consultant prestane delat a drzi plany jako rukojmi, az jim zaplatime.

Jenze v tomto a jedinem pripade, Marotta jednou priletel, byl sama modrina a prosil nas, abychom to dokoncili a pockali na penize. Moji kluci a i ja, jsme mu rekli NE! No way! No fuckin' way! Zaplat a dostanes plany.

On se mezitim ozenil s tou Italkou a z pomsty napsali dopis, kde nas (mne hlavne) obvinili z podvodu, fraudu, podplaceni councilu atd. A ten dopis poslal celemu svetu. Mayorovi, memu rediteli (ktery mi pral stesti, abych dostal ty prachy co nam dluzil) a pak hlavne nasemu "State Board of Licensed Engineers and Surveyors". Kazdy stat ma board na vsecko. I holic musi mit licenci, platit a vse kontroluje "BOARD" -smecka kurev, kteri neumi jejich zamestnani a tak delaji politiku, protoze je jmenuje guverner statu.

My se tomu smali, v praci nebyl zadny problem, ale jednoho dne se ozve klepani na dvere, otevru a tam stoji hezka brunetka a starsi sympaticky pan. Oba maji venku FBI prukazy a ze chteji se mnou mluvit. Tak ja jsem je pozval dovnitr a hned, kdyz jsme si sedli, ten agent mi dal Mirandu. (You have a right to remain silent atd. atd.) Bylo to pro mne dost vzruseni, protoze ja byl tenkrat deputy serif a hvezdu jsem mel taky, tak jsme si to srovnavali, kdo ma hezci. Metro je Hollywood, FBI se mi libi vic.

Akorat jsem mohl odmitnout s nima mluvit bez pravnika. No problem. Ja ale nemel nic na schovavani a tak asi po 3 hodinach diskuze o cele situaci, kdy jsem jim ukazal vsecku praci, kterou jsme udelali, uznali, ze jsme meli opravnenou zadost o prachy a doslo k tomu, ze ja mel dopis Marottovi, kde jsem psal o nekom, jmenem Roy. To byl syn kontraktora, ktery pro mne delal jako runner a vozil plany na vsecky agentury. Vodarna, plynarna, elektrarna, telefon~vsichni to musi schvalit a podepsat. Oni se ale strasne zamerili na jmeno ROY, z cehoz pozdeji vyslo, ze Roy Woofter byl city attorney a muj vyborny kamos. FBI po nem sla delsi dobu a kdyz Marotta napsal, ze jsme chteli podplatit council, tak se jim hned zvedly anteny a cely zajem byl o tom, kdo to byl ROY. Ja samozrejmne zamitnul jakekoliv spojeni s Royem v ramci nasi prace, pak za pul hodiny odesli spokojeni, ze jsme se neprohresili. Vse v poriadku!

Asi za 14 dni mne ta agentka (Kirkela) volala, ze by se mnou jeste jednou chteli mluvit. Tak jsem jim navrhnul, ze prijdu k nim, protoze u mne uz byli. Mezitim jsem ale nasel toho kluka v Montane (klika), on poslal s tatou dopis od notare, ze pro mne delal a tak jsem k nim prisel a dal jsem jim vse, co jsem mel, jako dukaz, kdo byl muj ROY. Zakroutili hlavou a rekli: "Well, tak to je vse! Zadny problem!" Ja ovsem mel prekvapeni a rekl jsem jim, ze mi napadnul jeste dalsi Roy - Roy Clark a vytahnul jsem fotku z podia, kde jsem s nim hral. Oni znali cely muj zivotopis a ta agentka mne poprosila, jestli si tu fotku muze nechat a jestli bych ji podepsal. Tak samozrejme ze jo a na zakonceni mi rekli, ze ja jsem vubec nebyl target toho vysetrovani, ale ten pravnik Roy Woofter, ktery stale zije, rozvedl mne, jsme stale kamosi a on mel spoustu powerful znamych. Taky Sinatru! Tak hned smrdela mafie, i kdyz mu dodnes vubec nic nedokazali a je mu asi 84 let! Vsichni Talosi jsou automaticky Sopranos.

Tak jsem si oddechnul, ale kdyz jsem asi za mesic mluvil s kamaradem pravnikem, ktery se hrde jmenuje Michael Vaclav Stuhf (tata Nemec, maminka Ceska), Mike mne silene sprdnul, ze jsem nemel s FBI mluvit bez pravnika. Well, uz bylo pozde, ja mu slibil, ze kdyz by jeste nekdy neco chteli, ze mu zavolam. A byli jsme vsichni stastni, ze Marotta neuspel v kydani spiny.

Prekvapeni bylo ale asi za mesic, kdy jsem dostal dopis od naseho licencniho boardu, ze budou mit proti mne disciplinarni akci. FBI vysetrovani pro ne vubec nic neznamenalo, protoze president byl inzenyr, kteremu jsem neschvalil jeho blby navrh na most a vse to byla jeho osobni pomsta. Udelali pro mne "hearing" (vyslech), kde bylo more svedku, Marotta priletel, mel pravnika, tak jsem pozval Michaela, ktery je tu moc znamy jako dobry kriminalni lawyer. Po uspechu s FBI, jsme se na to docela tesili a akorat tam byla malickost, kde se ptali na to spojeni s Royem a podplaceni councilu. Mike nevedel co a jak a ja mu poradil, ze tam Roy Wooftera pozveme jako svedka a Board to ihned upustil jako horky brambor, protoze Roy mel a stale ma velka politicka spojeni v Nevade! Byl District Attorney v 1974 v Las Vegas a mel jasne hodne nepratel, hlavne Mormonu, kteri se sem uz tenkrat tlacili.

Hearing byla sranda, mel jsem tam more zastancu, Mike je tam svoji slavou dost postrasil, a tak jsme po tom sli na veceri a radovali se z dalsi vyhry. Ne ale dlouho! President Boardu napsal o mne hrozny clanek, jako kdyby vubec nebyl zadny vyslech a musel jsem jim zaplatit $5,000 pokutu. Tu jsem po 6 letech dostal nazpet. Marotta se totiz rozhodnul soudit mne, Akiko (delal jsem d.b.a. doing business as~pod jeji licenci, coz je normalka a legalni), ty realtory, co mu prodali ten pozemek a soudil nas vsecky o $300,000. Mel ale blbyho pravnika, my se na to dobre pripravili a diky soudci, ktery rozumnel "land development", jsme cely soud po sesti letech VYHRALI. Marotta musel zaplatit co nam dluzil + to co stal soud. Mne stal pravnik $18,000 a to jsem konecne od nej dostal pres collection agency.

Cili na uzavreni meho popisu situace: Jsi vinny a musis dokazat svoji nevinu! Ta narceni nikoho nezajimaji~ani ne od mafijaka z Bostonu. FBI mne vysetrovali ne kvuli Marottovi, ale protoze chteli Roy Wooftera a tak se snazili vyuzit te prilezitosti. Taky jim to volum nevyslo. Ja od te doby odmitam mluvit s jakoukoliv federalni autoritou bez pravnika, coz je vzdycky dost nastve, ale jenom ten pocit, ze Te mohou znicit, kdyz chteji a jen na zaklade dopisu od Marotty, ktery vubec nevysetrovali, jestli je to vubec pravda, ale vysetrovali MNE, a ja jsem jim musel dokazat svoji
nevinu.

Ja nemel vubec celou tu dobu obavy, ale autoritam od te doby vubec neverim. A FBI je nahore v seznamu tech abecednich hajzlu, kteri nevi, ze maji spiona az jim to Rusaci reknou. Hanssen by tam byl dodnes. Je tam ale taky spusta dobrych lidi a k tem mam uctu. ALE JEN S PRAVNIKEM.

Respekt? Nemam vubec zadnej. Jejich methody jsou diletantni a je to vse hlavne kvuli tomu, ze jsi vinny, dokud nevinu za $18,000 prokazes! StB melo daleko ucinejsi vysetrovaci methody. Trochu drastictejsi, ale nevim, jak by oni reagovali na dopis od hajzla mafijaka, ktery sem prijel z Bostonu vyprat spinave penize.

Ted mi pripada, ze tu maluji FBI jako hodne dobraky, ale NEJSOU! Mne vysetrovali kvuli kompletne necemu jinemu~ ROY WOOFTER ~ God Bless Him. Byl jim trnem v oku skoro cely jeho profesionalni zivot a ja jsem hrdy na to, ze mohu rict, ze to muj KAMARAD. (I kdyz jsem musel vyplaznout $23,000 a i kdyz jsem to vse dostal nazpet, vzalo to pres 6 let! Co kdyz bych nemel ty prachy k dispozici? Musel jsem si vypujcit pres polovicku na muj barak.)

Milan++++

PS Jako ironie: pravnik, syn serifa, ke mne prisel pri jedne schuzi a nabidnul mi, ze to vse vyresi za $50,000. $30,000 pro cleny councilu ($6,000 a piece) a $20,000 pro jeho sluzby! Syn serifa! Ja jsem spadnul! Jeho kariera ale zkoncila asi pred 10ti lety a neni o nem vubec slyset! S prichodem Mormonu, korupce dosahla takove miry, ze si to nikdo nedokaze predstavit. Kazdej se dnes da koupit! NAME THE PRICE! Only in America????

1 comment:

mM said...

No to snad ani není možné. Myslel jsem, že i v USA platí tzv. presumpce neviny. Kam to jen všechno spěje(?) …