Friday, February 02, 2007

Tezke dny nasleduji

Abych se poctive priznal, dnesni den byl v praci dost tvrdy a jelikoz je konec tydne, v patek se to vzdycky nahrne. Krom toho je uplnek, na ktery verim cely zivot a dnes jsem se patricne citil "pod vlivem mesice"cely den. Co ale kompletne zmenilo moje unavene rozhodnuti nechat to na sobotu, az se poradne vyspim (je stale tvrde i dnes o tom psat a tak moje noc vcera nebyla moc osvezujici) ; co zmenilo moje rozhodnuti, byl komentar od anonymniho ctenare, ktery mne dojal a jestli ctete tento blog, prectete si komentar: "Prosim Te, pis dal!", coz moc casto neslysim. Zkusim prekonat svoji fyzickou unavu (nejsem taky uz zadnej mladik a moje adoptovana dcera mi nerika, ze jsem stary, ale "zraly" a ja ji mam za to moc rad) a napisi kolik se mi podari s cistou hlavou napsat a az nebudu moci, Sokola volat nemuzu, tady nejsou. Misto nich tu mame Mormony!

Jeste chci podotknout, ze kdyz bych se nahodou opakoval, nezlobte se. Mozek je prefachcenej!

Dalsi dny byly jako hrozny sen. Nejenom, ze jsem musel fyzicky s Darrenem (serzant z NHP) jet na misto bouraku, ale priletela totalne neschopna konzulka z Los Angeles, se kterou jsem se neshodnul od prvni minuty, kdyz jsem rekl, ze Havel byl zradce a prodal Cechy KGB, ale politiku sem plest nebudu. Jelikoz tu ale byla velmi schopna slecna ze San Franciska, z te organizace, ktera zarizovala jejich turne po USA, par veci mi to ulehcilo.

Dozvedel jsem se, za maminka Pavla s dcerou prileti za par dni a tak jsem denne, kdyz jsem mohl, navstevoval Pavla, drzel ho za ruku, mluvil na nej cesky a doufal, ze alespon neco slysi. Museli ho umele udrzovat v koma kvuli tomu oteklemu mozku, ale lekar mi nekolikrat rekl, ze on nemuze reagovat, ale ze mne slysi. Tak jsem u nej sedel, vykladal fory a doufal, ze se Pan Buh smiluje a necha ho nazivu.

Maminka Marie a sestra Petra, priletely se strasnou objizdkou, pres Milan a Memphis (doufam, ze si to pamatuji spravne. Jen vim, ze cestovaly asi 3 dny). Vyzvedli jsme je na letisti s Allyson (slecna) a s tou babou z konzulatu a ja je zavezl do UMC. Zapomnel jsem se zminit, ze hned druhy den po bouraku, mi volala dcera Vaska Skaly, meho nejlepsiho kamarada z mladi (od malicka) a pozdeji bubenika s orchestrem Gustava Broma, kde jsme spolu hrali skoro 10 let po cele Evrope, vcetne CCCP. (To Evropa nebyla!!!) Vaskova dcera zije s manzelem lekarem v USA a tak jsem se dozvedel trochu vic o co slo, protoze jeji matka je sefova Pavlovy maminky v nemocnici v Brne v ICU (Intensive Care Unit). Kdyz Maruska videla syna se vsemi temi hadicemi z ust na respiratoru, vedela hned, ze to je konec a o jeji reakci psat nebudu. Akorat musim rict, ze ona a i sestra Pavla, Petra, byly moc statecne. A Pavel vydechl naposledy druhy den brzy rano (podle mych informaci~bylo toho hodne na ztraveni, takze se omlouvam za nejake nepresnosti). Ja osobne verim, ze na maminku a sestru cekal!!!!

Pamatuji si, ze priletely 9.10. vecer, po navsteve v nemocnici je konzulat ubytoval ve specialnim dome pro podobne pripady a druhy den jsem se dozvedel o Pavlove smrti. Maruska s Petrou chtely videt misto, kde se ten bourak stal a tak po zavolani na NHP, serzant Darren a betalnej kluk s tremi malymi syny (tezko drzel slzy), jsme se rozjeli do Pahrumpu.

Bourak se stal za okolnosti, ktere jen par lidi, kteri rozumi stavbam silnic a pak vysetruji bouraky (ja jsem byl 2 roky traffic engineer pro Clark County, coz je Las Vegas a musel jsem od toho odejit, hlavne kvuli tomu, ze jsem vysetroval s policii hlavne fatality. A videt ve 3 v noci 3 mlada devcata, omotana kolem telefonniho sloupu, s casti tel po cele silnici~mel jsem toho proste dost a pozadal jsem o prelozeni.) Nazpet k tomu bouraku: (a hlavni duvod me rekonstrukce, byly 2-3 e-maily denne od maminky ridice, ktera premyslela vazne o sebevrazde, protoze nejenom, ze ztratila neco, co mela nejradeji a co znamenalo cely jeji zivot, ale take skoro samozrejma prvni reakce druhych maminek, ktere automaticky vinily Petra, ktery ridil a dodnes maji mozna stale podobne myslenky)~uz vidim, ze pisi blbe. Proste kvuli klukum, ztratam jejich zivotu a nasledujici komunikace s Anyou, jsem ji slibil, ze ji dokazi, ze to Petrova vina NEBYLA. A dokazal jsem to zatim natolik, ze soudime Nye County, kde byly hranice s nasi, Clark County a kvuli cemu se ten bourak stal.


Zaletel jsem si tam nekolikrat s nasi helikopterou, vyfotil, prosel, zmeril, posedel a premyslel a v duchu si predstavoval, jak se to stalo. Silnice "State Route 160" patri Nevade a ma 2 siroke linky v kazdem smeru, rozdelene asi 50 m travnikem a vse je velmi dobre oznaceno. Kdyz jsem videl, jak "dobre" Nye County oznacila prechod ze 4 rozdelenych linek do 2, velmi spatne oznacenych, zmatene pomalovana silnice, kde se spojuje ta velka s tou uzkou a jen pro Vas ctenare: snazte si predstavit, ze jedete po betalne dalnici s travnikem uprostred, kde protismer je skoro 80 m daleko a rychlost je 75 mph (cca 123 km/hod), pak najednou zmatek ruznych znacek, "drzte se vpravo", "zpomalte" a pak znacka na pomalejsi rychlost 65 mph (asi 105 km/hod) a najednou se silnice zuzi rychle na 2 linky (jedna dopredu a druha proti, zadny trvnik, jen namalovana zluta cara!) a to vse musi ridic zvladnout ve 100 km rychlosti, behem (drzte se!) 50ti metru!!!!!!!!!!!! Kdyzbych ja takovou silnici navrhnul a postavil, tak jsem uz byl 10 let ve vezeni. I Darren rekl, ze to je zmatena krizovatka, i kdyz to bylo jen T, kde se dalo odbocit do leva (pouze!). Ten idiot, ktery to schvalil se bude skvarit v pekle.

Kluci jeli podle predpisu, zustali v jejich lince, nevideli bilou a spinavou caru, ze se maji vyhnout tomu T a tam, kde byla ta odbocka, stal maly nakladacek a cekal az bude mezera v protismeru, ze pojede doleva. Ociti svedci svedci a budou svedcit u soudu, ze kluci vubec nebrzdili, protoze jim nedoslo, ze maji v te rychlosti udelat asi za pul vteriny rozhodnuti a jet podle te cary doprava aby se mohli vyhnout. Totalni cvokarna a kriminalni zanedbatelnost, protoze ta krizovatka ma dlouhou historii bouraku. Kdyz jsme to s pravnikem odhadli, tak ridic byl popleten, rychlost byla vysoka (predepsana) a tak vinime Nye County za spatne oznacenou nebezpecnou krizovatku 70-80% a to, ze to Petrovi, nebo komukoliv kdo ridil tak rychle nedoslo: 30-20%. NHP to taky napsali v jejich reportu: Nikdo nic nepil, pricina bouraku neznama! (?????????)

Tak jsme to cele s maminkou Marii a s Petrou prosli a ony chtely videt to auto! My se na sebe s Darrenem podivali a rekli, "Well, ok...." A to je ten obrazek, s kterym jsem zacal. Zkusim pretahnou s pomoci kamarada jeste par fotek. Po nejakem case u rozbiteho auta, jsme jeli do pohrebniho ustavu, kde meli oba mrtve kluky. Pavla prevezli s helikopterou do Las Vegas, kde zemrel, coz pozdeji silene zkomplikovalo situaci s posilanim tel, protoze Petr s Lukasem zemreli v Nye County a Pavel v Clark. Jeste jsem se zapomnel zminit, ze konzulka, po Pavlove smrti, odletela nazpet do L.A. A nechala tu Marusku s Petrou, ktera nastesti mluvi dobre anglicky, abych se o ne postaral~ ne ze by se mne ptala! A ja bych to byl stejne udelal, ale to je zastupkyne Ceske Republiky, na dovolene v USA. (Asi Havlova pribuzna!)

Po navratu z mista bouracky do Las Vegas, Maruska s Petrou sly "spat" a ja jsem je druhy den rano v 4:30 vyzvednul a zavezl na letiste. Do smrti nezpomenu na louceni a mavani az do posledniho momentu, kdy se ztratily v zastupu dalsich cestujicich.

A timto budu pro dnesek koncit, protoze uz asi nedelam moc smyslu. Na zakonceni je to, ze Pavel Muehl (my tu nemame umlaut) se narodil 29.3.1984 a naposledy vydechnul 10.10.2005, brzy rano. Petr Sedlak, ktery ridil a za nic nemohl, se narodil 18.1.1985 spolu s Lukasem Kupkou, narozenym 2.9.1984, oba zemreli hroznou a tragickou smrti 1.10.2005, brzy odpoledne.

Timto to ale nezkoncilo. Nechci se moc rozepisovat o moji osobni korespondenci s Anyou, kterou jsem se snazil presvedcit a doufam, ze jsem ji alespon trochu ujistil: Petr za to nemohl. Co nasledovalo pote, byl hrozny sen. Konzulat nevedel, kde sehnat potvrzeni o umrti, komplikace z toho, ze Pavel nezemrel ve stejne county, ale o tom zase zitra. Kluci se naposledy sesli dohromady v Brne, kde meli pohreb a i se nam podarilo znicit americkou byrokracii a tak byli vsichni nakonec pohromade. Ja mel ovsem moc velkou pomoc od citovych a chapavych Amiku, ze vsech urednich mist a chtel bych jim timto, i kdyz to nebudou cist, podekovat. Rovnez tak NHP, Allyson, nemocnice atd. Konzulat byla neschopna ostuda, protoze nemeli potuchy co delat. O tom ale az zitra. Uz mi to nemysli, ale pise se mi trochu lip, protoze jsem moc utahany na nejake vetsi city.

A strasne moc mi to vse pomohlo s tim, ze jsem byl zamestnan a maminka nebyla chvilku na prvnim miste a potom take s tim, ze tata ji chtel nasledovat, dozil se 97 let, ale umrit se mu nepodarilo az do Vanoc. O tom ale zitra.

Milan++++

3 comments:

mM said...

Bože, to je strašné. Linky na Tvoje vyprávění jsem umístil na 2 diskusních fórech serveru Lidé.cz —

Sametová rev. a události po ní

Cizinci žijící v ČR, Češi v zahraničí

Anonymous said...

Ahoj po delsi dobe "mm".

Yep, bylo to strasne a dekuji za
ty dalsi linky. Davam si to konecne
dohromady a do Brna asi nepoletim
dokud se tam neohreje.
Mam stale trochu psychosomaticke
zdravotni problemy (zimnice, horko,
PMS) a muj neurolog mi radi:
NESPECHAT! Tak se davam do pucu.
Napis vic!
Milan
PS Ty Karpaly jsou senzace, mam
fungl novy ruce a uz opet mohu
valet na basu! Kompletne zahojeny
a cikanky budou velky mit problem pri
cteni z moji ruky!

Anonymous said...

Pro "mm":

Libi se mi moc Tvoje logo.
Jakokoliv rada na moje, je vitana.

Milan