Friday, April 27, 2007

DOPIS STANDOVI MIKESKOVI

USA A ZASLOUZENA GLORIFIKACE:

Stando mily, Ty se furt nemuzes zbavit sveho problemu s USA. Ja Ti ale tentokrat neco zkusim vysvetlit. Po lopate.

Glorifikace americkeho "Betlehemu" (jak tomu rikas), mne dostala skrz vsecky ty roky mizerie, lzi, korupce, strachu, stihani, persekuce, pronasledovani a muj sen od roku 1945, kdyz jsem videl Pattona, mel prvni cekuladu, pomeranc, zvejkacku, cigaretu a Colt 45 (!), byl: STAT SE AMERICANEM ZA KAZDOU CENU! Cesi mi vzdy lezli na nervy a "maly cesky clovek" NEJVIC. TO JSEM JESTE NETUSIL, ZE CELY MUJ ZIVOD JIZ VEDL K TOMU, ZE SE MI MUJ SEN VYPLNI. "From The Red to the Red, White and Blue, here I fly higher (drogy!), than I ever knew.....

Glorifikace vseho z USA se stala obsession. Jako kdyz jsem priletel do Bostonu a za prvni vydelane penize (hral jsem hned v mafijackem klubu s triem: cernej pianista, bubenik ze Sicilie a ja z CSSSSR), jsem nakoupil "Fruit of the Loom", made in USA, bavlnene spodni pradlo a nekolik kosilek a nebudes mi verit: vse co jsem mel z Brna, jsem spalil v krbu.

Cili mne to vsecko zachranilo od "going crazy", a pak najednou po jednom veceru v "Jazz Clubu" na Boylston Street, za mnou prisel bubenik od druhe skupiny (cernej) a ptal se mne, jestli bych mel zajem hrat s velkou kapelou (Dizzy Gillespie) na Monterey Jazz Festivalu! Samozrejme jsem spadnul na zadek a za dva dny jsem byl na letadle do Oaklandu, kde na mne cekala cerna, bohata, CISTA rodinka (2 krasny dcery! A obe zemrely. Overdose (19 let) a kidney failure (26 let~vzala si bilyho kluka.); proste cela rodinka od slavneho legendarniho pianisty Earla "Fatha" Hinese, ktery mne pozdeji zamestnal "on and off", skoro 3 roky jako jeho "musical direktora" na cestach po svete. Byl jsem jeho "Czechoslovakian Nigger!" On zacal v Chicagu s velkou kapelou, ale proslavil nekolik slavnych zpevacek, jako Sarah Vaughn a Dinah Washington, se kterou jsem tocil (sorry, natacel.)

Monterey byl zazitek, na ktery nikdy v zivote nezapomenu. Byli tam vsichni! Moje sny! Hudebnici, basisti, kteri prichazeli zkouset moji basu (ceske basy byly velmy slavne~Bory atd.). A moje napul japonska czerecka Naomi, mi asi pred 2ma roky, dala k svatku DVD (nevim, jak to nasla): "40 let Monterey Jazz Festivalu." Ja se uplne zritil, kdyz hned na zacatku je zaber Earla, jak diriguje nasi velkou kapelu, posledni akord, potlesk a zaber na rytmiku, kde vidim mladeho bileho kluka s hubou od ucha k uchu (JA)~proste asi 6-7 vterin nesmrtelnosti! A ona o tom ani nevedela. (????)

Jasne, ze to z pocatku bylo tvrde. Delal jsem 3 joby (ucil ve skole,hral vecer a psal aranzma ve vlaku, pokud jsem nespal z jobu do jobu), ale jsou to taky nezapomenutelne "Hungry Years". I jsem jezdil s taxikem. Mel jsem cislo 69! a byl jsem na vrcholu sveho zivota. Na pr. uceni lyzovani pro jednoho Rakusaka, ktery
mel skolu v Heavenly Valley (Lake Tahoe) a hrani jazzu vecer s betalnym triem~rovnez byly casy, na ktere nikdy nezapomenu. A to bylo tenkrat stale STRUGGLE! Aby mel clovek prachy, musel makat. A tvrde. Moje mladsi dcera tu byla na navsteve v 1983 a nemohla pochopit, proc jsem stale busy. Tady proste lenosi neobstoji a nevydrzi. Silnejsi zvitezi!

Pocit stesti, ktera mi ale tato glorifikovana zeme dala a stale dava, prekrocuje cokoliv negativniho~jako trebas nemit na cinzi nebo na benzin. ($0.26 za gallon!~dnes jsem platil $3.49) To vse ale bylo pred tim, nez jsem se stal pres noc slavnej a o tom psat nebudu. Je to po celem Internetu. Dekuji Panu Bohu za Ameriku a za to, ze mi dala sen, pres vsecky ty zkurveny roky pod komousi a utrpeni s ceskymi bubeniky....

Takze moje glorifikace se asi musi brat trochu s rezervou, protoze jsem asi neobvykly pripad. Mel jsem kliku byt ve spravny cas na spravnem miste a stale se mi to i dnes drzi. Coz si vysvetluji tim, ze "GOD MUST LOVE ME!" I se vsemi chybami a prusery, ktere jsem za ty leta udelal a zazil.

GOD BLESS AMERICA, WHATEVER ANYBODY SAYS a ja ji kritizuji, protoze se hodne zmenila a negativne. Stale je to ale zeme, kterou bych za nic nemenil. A cokoliv negativniho napisi, je pravda, spojena se snahou to konstruktivne nechat verejne vedet, aby to sheeple mohli spravit. Neni to anti-amerikanizmus, i kdyz to casto tak zni. Ale jen idiot to nepochopi. Kritika pruseru je nutna.

A jeste k te nenavisti, ke vsemu ruskemu, cemu Satura nerozumi a v jeho omezenosti rozumnet nikdy NEBUDE. Nejenom, ze mi ta zkurvena "theologie" byla jasna od 1948, ale prusery s StB, omezovani svobod, zniceni rodiny a meho rodinneho zivota. Amerika mi zachranila zivot a sanity.

Jinak bych asi byl dnes tlustej dirigent Cesky Filharmonie 5x zenaty s s 8mi detmi, (studoval jsem trochu s Vaclavem Neumanem, ~ne ty deti! S nejlepsim (podle mne) dirigentem, ktery kdy zil. Psal bych mozna symfonie a muziku k filmum a nikdy nemel moznost swingovat. I kdyz velky symfonicky orchestr muze swingovat taky. Nikdo mne tady nikdy (jako u nas) nazavidel uspech a nesnizoval, jako v Brne. Rikali mi ze zavisti "hudebni inzenyr", coz ale bylo typicke a tak mi to vadilo jen z pocatku. Fuck'em! Mimo Hnilicky, Zdenka Novaka a Vaska Skaly, cela kapela uz umrela a Slovaci koupili jmeno "Orchestr Gustava Broma" asi jako franchise a obcas delaji koncerty. Neni to ale ono, protoze nejsou sehrani, tak jak jsme byli my. Ale celkem hraji dobre (pro zabalkanskou kapelu).

Vysvetli jsem Ti to trochu Stanislave? Nikdy se mi NIKDO do niceho nepletl, moje rozhodnuti byla MOJE a pomoc byla vzdy ze vsech stran. A nikdo mne nenutil zit "emericky," i kdyz to neni zrovna ten nejhorsi zpusob zivota. Proto mi vadi, kdyz stale slysim Amerika sem, Amerika tam. A ani to neni pravda. Think POSITIVE kuwa! Vzdyt jsi chytrej kluk! Ja bych bez Ameriky a jeji kultury (jazz a Lakota Sioux Indians), nemohl zit. GO FIGURE!

Soudruh z Nevady++++

PS A Saturnin je hodnej kluk, akorat je blbej. Nemuze za to.

8 comments:

Anonymous said...

Radecko, bacila's to na hlavu, jako
obvykle.
Nebudu nic vymazavat, mel by tam byt 100x, za to, co pro mne udelal.
Kolena drzi, zadna bolest at all,
akorat na tom starsim (17 let) tam
mozna budou menit ambulantne teflon,
ktery je misto chrupavky mezi tou
slitinou. Ma to vydrzet 10 let a ja jsem stale ok. Tak uvidim v pondeli.
Karpaly jsou senzace, uz natacim
na velkou basu~mame rozdelane reggae/swing CD s pianistou
z Jamaiky (Monty Alexander), ktereho uz natacim (i v Tokyu) od l971.
I se mnou v Hollywoodu bydlel, kdyz
jsem delal ve studiich a pro ABC
Records. Mame "BIG AND HAPPY FUN!"
Coz by mi u nas definitivne schazelo~diky za vse. Secret!

mM said...

Dobře jsi to napsal, Milane.
Abych se přiznal, docela Ti (ale v dobrém!) závidím - jak hudební život, tak Ameriku.

Anonymous said...

Dekuji Mirku a omlouvam se za pauzu.
Chystam se na cestu a pred 2ma tydny jsem dostal shingles, v pase,
vzadu na prdeli jak je pasek
u kalhot. Bolest je jako trhani zubu moudrosti bez umrtveni a mel jsem "par" bezesnych noci.

Tak jsme to odlozili asi o par tydnu~ja musim byt v dobrem stavu
protoze se mam vyhybat stressu a
tam v CR nic jinyho nebude.
Ale zas tam bude tolik lasky, ze se to mnozna vyrovna.
A ja osobne nemuzu sam pochopit,jak
jsem byl pozehnany a cely zivot
mam stale kliku~to musi byt od Pana Boha.

Napisi vic primo a s fotkami.
Uz natacim a ruce jsou senzacni.
Zacal jsem mackat pera (rekl jsem
to ja?) a ted uz mam silu nazpet
a jen 1-2 hodinky denne moc
pomuzou.

Abych Ti rek pravdu, ja si sam zavidim taky! Jak si to zaslouzim?
Vsechny sny se mi splnily~skoro.

Milan++++

Anonymous said...

Dobre jsi to opet popsal i kdyz tvoji historiji jiz znam skoro naspamet. Oproti druhym lidem jsem ve tve kariere cirou nahodou byl vzdy nekde pobliz a ruznym detailum si dovolim rici, ze rozumim lepe, nez ctenar v cesku. Proc clovek musi nekdy delat neco docasne, co zrovna neni jeho povolani, take je tezko v Cesku vysvetlit. Proste je to nekdy nutnost pro budouci uspech. Proste tvuj zivot byl bohatej na udalosti a prosel jsi dlouhou cestu. Po vsech tech letech jsme opet pobliz, nebot z Taha do Las Vegas je hop skok.Snad se tam za tebou dostanu. Nezapomenu jak Gustav Brom nechal zahrat nasi kapelu Electrofonik uprostred jeho koncertu a meli jsme uspech velky. Nevim jestli jsi tam v ten moment hral ty. Tesim se ze si snad jednou sednem a proberem vsechny detaily. Milanku jestli to skutecne nejak pujde a tu knihu mi posles, mel bych zrovna ted velkou radost, nebot jsem se seznamil s profesorem historije z Berkley a on je skutecne znalec historije a tak jsme probrali vsechny Charlese pres Mariji Tereziji az po Franze Josefa. Byl nadsenej, ze jsem videnak a ze o te historiji taky neco malo vim. Tak jsem mu slibil, ze mu ukazu dokument az mi prijde z Las Vegas. Jinak bych byl rad, kdybys z te zdravotni mizerije uz byl venku. Hodne stesti a snad zkontrlujem Diana Krall a tveho zaka Claytona. To by byla senzace.
Ozvi se dik.

Anonymous said...

Radko, libila se mi ta Tvoje odpoved, ale mam v blogu Andela Straznyho, tajnyho, ani ja ho neznam (musi to byt hacker, protoze se dnes divam a je to vymazane. (To prebytecne.) Staci mi
jen o necem usilovne premyslet a
on mi nejak mi cte myslenky a je strasne hodnej. Snad ho nekdy poznam. (Akorat nemuze pomoct s ED
a vim, ze se snazil.) Mam sny!

Tomu Andilkovi dekuji a Tobe pisi
zvlast. Tonda Hanak je stary kamos
ze staclu. A jeden z nejlepsich!

Nashle Milan++++

Anonymous said...

Milanku dik za ten compliment v nedeli rano je to prijemne, nebot v patek jsem dostal v Hot Springs upal,vcera jsem vypil cerveny a ta kombinace se mi pomstila. V 66ti neni nejlepsi napad si hrat na opaleneho krasavce.Byl jsem vcera na country, kde hral amik, ktery zije v Hradci Kralove( hraje tenora a sopran sax) vzal si peknyho ceskyho cumlika za manzelku, ktera tam taky byla a on mi rekl, ze hraje s Drobnym, sklada, nataci CD, je casto na TV a "penyzi Drobny zaplatyla,ale moc moc do jeho kapsa zmizela, ale moji cesky manzelka good good varila from pondelka za sobotu do patek and I miluje knedlika a cesky pivo only Gambrinus".Nedelam si z neho srandu, na to ze tam zije 3 roky se cesky domluvi. Ona mi rikala, ze zadala o visum 5x a pokazde 100$. Konecne ji ho nasi pirati na Ambasade dali.A to ma za manzela amika. Zrejme kontrolovali jestli neni suiside bomber.Proste kdyz jsi ze zeme Semtexu, tak mas potize. On mi jeste rikal, ze je rad, ze politice nerozumi, nebot coruption "big time".
Jinak Milanku prave hlasili na CNN, ze konec valky byl odlozen do neurcita, nebot vsichni trumpetisti byli zastreleni.
Zdravi te "statlar" Tonda.

mM said...

Zpěvák Milan Drobný se dodnes nenaučil zpívat.
Asi před 3 lety jsem toho namyšleného diletanta viděl na jednom vesnickém bále. Byl sám, v tričku a riflích, na pódiu postavený keyboard s tenorsax, na které ale nikdo nehrál, všechno samozřejmě playback a k tomu ještě falešně.
Kdyby vesničani angažovali nějaké amatéry z okolí, měli by živou kapelu, asi kvalitnější muziku a rozhodně mohli ušetřit.

Anonymous said...

Vzpominam si na tve prohlaseni a to se budes divit, nebot je to pred mnoha lety, kdy jsi rekl doslova " Jenom ceskej muzikant je schopen prohlasit, ze je lepsi nez druhej ceskej muzikant" vzpominas? Za meho pobytu 4 roky v Cesku jsem byl na koncertu Lazo Deziho 2x a v Brne 2002 kdesi v Zabovreskach se vsichni zbyvali bromovci demonstrativne nedostavili. Lazo fouka docela dobre, ale znas to tady v Ameru. Tak tak se zivi v New Yorku hranim v cernosskejch jointech a tak zbali svoji michanou 5ti clenou kapelu a jde si privydelat do Ceska. Ma tam na TV i hodinovy porad o jeho vegetaci v US. V cesku proste proda o 2 CD vice nez tady. Neni to proste uspech Milana Rezabka ci Jiriho Mraze a ted jsem zapomel jak se jmenuje ten borec co tu zacinal s Miles Davisem a potom psal muziku k filmum a serialum jako Miami Vise. No kuwa jak se jmanuje? V Cesku jedina kapela, ktera se drzi je Felix Slovacek, ktery byl cirou nahodou i na pohrebni oslave pohrbu meho brachy na Myslivne. Felix je dobrej ale snazi se byt ceskym Kenny G a tak na ten jeho soprano nataci co se da. Jeho vlastni tvorba tezko prekroci hranice CR. Vzpominam si, kdyz jsem hral se Zvonikem v Olomouci v dire, tak nas tam navstivil s Ludkem Svabenskym ( ktery mimo jine jak jsem slysel skoncil v blazinci) a chvili jsme jamm a ja se na tu velkou fenu potil jak krava. Tenkrat bych potreboval tebe, abys mi dal nejakou lesson. Koupil jsem ji z Olomoucke filharmonie za 1000 korun. Kuwa tady bych ji prodal nejmin za 5000$. Nechal jsem ji vsak v Brne a muj starsi bracha ji strelil asi za 5000 Kc. Proste je cas na vzpominky coz ty mas bohatstvi. Jo toho Drobnyho jsem taky videl na TV a co mam dodat? "Pasla kone na betone". Ten amik co jsem s nim v sobotu mluvil je mladej juhan a hraje sax, ale spise "sucks" pro Drobnyho to staci.To vis mi jsme zvykli na Sonny Rolinse, Jerry Maligena a dalsi giganti svetovyho jazzu. Vsak ty jsi prosel vsema co ziji a co uz tu nejsou.
Kuwa Milanku malo mi ted pises a moc se neozyvas. Urcite mas duvod.
I'm thinking POSITIVE kuwa. Presne jak to pises. Get well yo mather.
Nezapomen, ze zivot je nebezpecny nasemu zdravi!!
Zdravi Atila a jeho sloni.